بررسی انواع کابل شبکه

از انواع کابل شبکه برای اتصال کامپیوترها، سوئیچ‌ها، روترها و سایر تجهیزات شبکه به یکدیگر استفاده می‌شوند. آنها در انواع مختلفی وجود دارند که هر کدام برای کاربرد خاصی طراحی شده‌اند.

کابل شبکه چیست ؟

برای اینکه یه داده از یه کامپیوتر به یه کامپیوتر دیگه تحت شبکه ارسال بشه ، اون داده باید یه سری مراحل نرم افزاری و سخت افزاری رو بگذرونه.مثلا کد گذاری بشه ، دسته بندی بشه ، مقصدش مشخص بشه و نهایتا به یه داده قابل انتقال تبدیل میشه و از طریق کابل در شبکه منتقل میشه . در واقع کابل شبکه ، رابط بین دستگاه ها در شبکه هست که فقط می تونه صفر و یک ( جریان و ولتاژ الکتریکی ) رو منتقل کنه .

برای اطلاع از آخرین لیست قیمت کابل وارد شوید

تنوع کابل های شبکه

کابل شبکه می تونه به صورت کابل کواکسیال Coaxial ، فیبر نوری و همینطور زوج به هم تابیده باشه .کابل کواکسیال که دیگه استفاده نمیشه ( به خاطر عدم انعطاف و محدودیت اندازه و … ) . فیبر نوری هم که فعلا گرونه و بیشتر در مقاصد نظامی و گسترده استفاده میشه .

برای مصارف خانگی فعلا کابل شبکه زوج به هم تابیده استفاده میشه ( همین کابل LAN متداول که تو مغازه ها و خونه هاتون استفاده می کنید ) .پس به زبون ساده کابل شبکه یه کابل هست که 8 تا سیم داخلشه و توسط یه سوکت که در ادامه میگم به کارت شبکه دستگاه ها وصل میشه تا اطلاعات بین دو تا دستگاه جابجا بشه.

ترتیب رنگ کابل شبکه به چه شکل است؟

کابل های شبکه به طور معمول شامل هشت سیم هستند که به صورت چهار جفت به هم پیچیده می شوند. هر جفت از یک سیم با رنگ ثابت (مثلاً نارنجی) و یک سیم با یک نوار سفید و رنگی (مثلاً سفید و نارنجی) تشکیل شده است. این جفت ها برای کمک به کاهش تداخل و تداخل بین سیم ها به هم می پیچند.

استاندارد TIA/EIA 568B کد رنگ خاصی را برای هر جفت سیم داخل کابل شبکه مشخص می کند.

کد رنگ هر جفت عبارت است از:

  • جفت 1: سفید/نارنجی، نارنجی
  • جفت 2: سفید/سبز، سبز
  • جفت 3: سفید/آبی، آبی
  • جفت 4: سفید/قهوه ای، قهوه ای

هنگام پایان دادن به کابل، این جفت ها معمولاً به ترتیب خاصی روی کانکتور قرار می گیرند.

ترتیب رنگ کابل شبکه

رایج ترین طرح سیم کشی عبارت است از:

  • پین 1: سفید/نارنجی
  • پین 2: نارنجی
  • پین 3: سفید/سبز
  • پین 4: آبی
  • پین 5: سفید/آبی
  • پین 6: سبز
  • پین 7: سفید/قهوه ای
  • پین 8: قهوه ای

این طرح سیم‌کشی تضمین می‌کند که هر سیم به پین صحیح روی کانکتور متصل است، که برای ارتباط مناسب مهم است. کد رنگی سیم ها تشخیص اینکه کدام سیم متعلق به کدام جفت است و بررسی اینکه سیم های صحیح به پین های صحیح متصل شده اند را آسان می کند.

توجه به این نکته مهم است که استاندارد سیم کشی دیگری به نام “568A” وجود دارد که از کد رنگ کمی متفاوت برای جفت استفاده می کند، اما ترتیب سیم کشی یکسان است. استفاده از استاندارد سیم کشی یکسان در هر دو سر کابل برای اطمینان از ارتباط مناسب بسیار مهم است.

ساختار کابل شبکه

تو انگلیسی به کابل شبکه میگن  Ethernet Cable یا LAN Cable و به کابل زوج به هم تابیده هم میگن Twisted Pair .کابل شبکه مثل کابل تلفن می مونه با این تفاوت که کابل تلفن 2 یا 4 سیم داره اما کابل شبکه 8 تا رشته سیم داره .

شکل ظاهری سوکت کابل شبکه هم مثل سوکت کابل تلفن هست با این تفاوت که پهن تره چون باید 8 تا سیم رو داخل خودش جا بده .البته لزومی به 8 تا سیم نیست چون تا پهنای باند 100 مگابیت در ثانیه رو میشه با 4 تا سیم ( دو تا زوج سیم ) ارسال و دریافت کرد .  اسم سوکت کابل شبکه RJ45 هست . RJ مخفف Registered Jack هست .

دو سر کابل شبکه باید سوکت RJ45 باشه . کابل LAN توسط همین سوکت RJ45 به کارت شبکه دستگاه های مختلف وصل میشه .روی هر کارت شبکه یه پورت LAN وجود داره که در واقع ورودی همین کابل شبکه است.

اجزاء تشکیل دهنده کابلهای شبکه

همه کابل های شبکه از چندین جزء اساسی تشکیل شده اند که برای انتقال داده ها بین دستگاه ها با هم کار می کنند. این اجزا شامل هادی ها، عایق ها، محافظ ها و ژاکت ها هستند.

1. هادی ها

هادی ها در کابل های شبکه معمولاً از مس ساخته شده اند، اگرچه ممکن است از فلزات دیگری نیز استفاده شود. مس یک رسانای عالی الکتریسیته است که آن را برای استفاده در کابل های شبکه ایده آل می کند. رساناها معمولاً به صورت جفت قرار می گیرند تا تداخل الکترومغناطیسی را کاهش دهند.

2. عایق

از عایق برای جلوگیری از تماس هادی کابل های شبکه با یکدیگر استفاده می شود. عایق معمولاً از مواد پلاستیکی مانند پلی اتیلن یا PVC ساخته می شود.

ساختار کابل شبکه

3. محافظ

محافظ برای محافظت از هادی ها در کابل های شبکه در برابر تداخل الکترومغناطیسی خارجی استفاده می شود. این تداخل می تواند از منابع مختلفی از جمله کابل های برق، موتورها و سایر دستگاه های الکترونیکی باشد.

4. ژاکت کابل

پوشش بیرونی کابل های شبکه محافظت بیشتری در برابر آسیب فیزیکی و عوامل محیطی ایجاد می کند. ژاکت ها معمولاً از مواد پلاستیکی مانند پلی وینیل کلراید (PVC) یا الاستومر ترموپلاستیک (TPE) ساخته می شوند.

داخل کابل شبکه یا کابل LAN

کابل شبکه چیست ؟ کابل شبکه 8 تا سیم با رنگ های مختلف داره . 4 تا رنگ اصلی و 4 تا رنگ فرعی . 4 تا رنگ اصلی عبارتند از : سبز ، آبی ، نارنجی و قهوه ای و اون 4 تا رنگ فرعی هم ترکیبی از رنگ های اصلی با رنگ سفید هستن .

یعنی سفید سبز ، سفید آبی ، سفید نارنجی و سفید قهوه ای . یه رنگ اصلی و یه رنگ فرعی با همدیگه تشکیل یه زوج میدن . مثلا رنگ سبز و رنگ سفید سبز میشه یه زوج که به همدیگه پیچیده شدن . رنگ اصلی ( اینجا سبز ) برای ارسال سیگنال مثبت و رنگ فرعی ( سفید سبز ) برای ارسال سیگنال منفی در نظر گرفته شده .

در شکل بالا ، داخل یه کابل شبکه رو می بینید که در طراحی اون ، تمام شرایط برای کاهش نویز رو در نظر گرفتن . معمولا در دسته بندی Cat 6 به بعد کابل ها اینجوری طراحی میشن . در ادامه پست دسته بندی کابل ها رو توضیح دادم .

دلیل اینکه سیم ها دو به دو به همدیگه پیچیده شدن اینه که اثر نویز های الکترومغناطیسی رو خنثی کنن . اینکه چطور اینکار انجام میشه رو باید تو یه پست جداگونه توضیح بدم . تو بعضی از کابل ها ، یه روکش کلی روی همه سیم ها میکشن و تو بعضی دیگه ، سیم ها رو دو به دو روکش ( شیلد ) می زنن.

روکش کلی واسه اینه که سیگنال در برابر نویز خارجی مقاوم باشه و روکش دو به دو هم واسه اینه که سیم ها حتی در برابر نویز داخلی خودشون هم مقاوم باشن .

تو بعضی از کابل های شبکه ، سیم های رشته ای استفاده میشه و تو بعضی دیگه سیم های مفتولی که هر کدوم کاربرد خودشون رو دارن. اینم تو یه پست دیگه توضیح میدم . تو بعضی کابل های شبکه یه پلاستیک وسط سیم ها میذارن که اونم واسه کاهش اثر نویزه.

انواع کابل شبکه یا کابل LAN

همونطور که گفتم به طور کلی 3 نوع کابل شبکه اصلی داریم . کابل شبکه کواکسیال ، کابل شبکه زوج به هم تابیده و کابل شبکه فیبر نوری . من تو این پست انواع کابل شبکه زوج به هم تابیده رو میگم که در حال حاضر همه جا داره استفاده میشه و متدوال ترین نوع کابل LAN هست .

کابل شبکه به دو نوع شیلد دار و بدون شیلد تقسیم میشه . شیلد واسه جلوگیری از نویز های داخلی و خارجی طراحی میشه . در واقع کابل شبکه تو حالت کلی به دو نوع STP و UTP تقسیم میشه . STP مخفف Shielded Twisted Pair هست به معنی زوج به هم تابیده شیلد دار و UTP هم مخفف Unshielded Twisted Pair هست به معنی زوج به هم تابیده بدون شیلد .

شیلد می تونه دور کل سیم ها باشه ، می تونه دور زوج سیم ها باشه و می تونه دور 4 تا سیم باشه . تو بعضی کابل ها ، هم دور تمام سیم ها شیلد می زنن و هم دو به دو شیلد می زنن . به هر حال کار از محکم کاری عیب نمی کنه !

کابل شبکه UTP و STP – شیلد دار و بدون شیلد
کابل شبکه UTP و STP – شیلد دار و بدون شیلد

از کابل شبکه شیلد دار معمولا در بیرون از خونه و در جاهایی که احتمال نویز زیاده استفاده میشه . مثلا در مسافت طولانی و موقعی که کابل شبکه قراره از کنار کابل برق رد بشه ، بهتره که از کابل شبکه شیلد دار استفاده بشه . اما کابل شبکه بدون شیلد ، همین کابل های شبکه ای هستن که از مودم تا کامپیوتر شما استفاده میشه .

دسته بندی کابل شبکه

کابل شبکه بر اساس سرعت و پهنای باند و خصوصیات الکترونیکی ، به دسته های مختلفی تقسیم می شه . به دسته میگن Category که به طور مخفف Cat نوشته میشه . مثلا وقتی میگن کابل شبکه Cat 5 یعنی کابل شبکه از دسته پنجم هست که در ادامه انواع دسته بندی ها رو توضیح میدم.

اولین دسته از سیم های به هم تابیده ، همین سیم های تلفن هستن . سیم تلفن در دسته 1 یا همون Cat 1 قرار میگیره . سیم تلفن فقط برای ارسال سیگنال صوتی ( مکالمه ) استفاده میشه و دیتا رو رد نمی کنه اما از دسته 2 به بعد دیگه دیتا هم رد میشه . در جدول زیر انواع دسته بندی کابل شبکه رو می بینید .

دسته بندی نوع کابل حداکثر سرعت انتقال حداکثر پهنای باند
Cat 3 UTP 10 مگابیت در ثانیه 16 مگاهرتز
Cat 5 UTP 10/100 مگابیت در ثانیه 100 مگاهرتز
Cat 5e UTP 1000 مگابیت در ثانیه 100 مگاهرتز
Cat 6 UTP یا STP 1000 مگابیت در ثانیه 250 مگاهرتز
Cat 6a STP 10000 مگابیت در ثانیه 500 مگاهرتز
Cat 7 SSTP 10000 مگابیت در ثانیه 600 مگاهرتز

تفاوت این دسته بندی ها معمولا تو دو تا چیز خلاصه میشه : پهنای باند و نویز پذیری . هر نسل جدیدی که معرفی میشه معمولا پهنای باند بیشتر و نویز پذیری کمتری داره.

ریز شدن روی تفاوت این دسته بندی ها تو حوصله این پست نیست شما فقط اینو بدونید که هر چی نسل کابل شبکه جدیدتر باشه بهتره البته شاید نیازی نباشه حتما جدیدترین کابل رو بخرید چون باید بقیه تجهیزات شبکه شما از سرعت و امکانات اون کابل پشتیبانی کنه. مثلا یکی از فرق های Cat 5 و Cat 6 اینه که سیم های کابل Cat 6 بیشتر به هم پیچیده شدن تا نویزپذیری کمتر بشه.

در بعضی مواقع در یک دسته بندی مشخص ، اصلاحاتی صورت میگیره مثلا کابل شبکه Cat 5 یه مقدار در برابر نویز بهتر میشه و اسمش رو میذارن Cat 5e که اون حرف e مخفف واژه Enhanced به معنی بهبود یافته هست . یا مثلا در دسته بندی Cat 6 سرعت کلاک پالس از 250 مگاهرتز به 500 مگاهرتز افزایش پیدا کرد و اسمش رو گذاشتن Cat 6a که اون حرف a مخفف Augmented به معنی افزایش داده شده هست.

دسته بندی کابل شبکه

نحوه نامگذاری این دسته بندی ها جوریه که هر چی عدد بعدی از Cat بزرگتر باشه ، استاندارد جدیدتر میشه . وقتی استاندارد جدیدتر میشه یعنی یه تغییری توی سرعت انتقال اطلاعات یا کاهش نویز انجام شده . اگر هم تغییر کوچیکی توی همون دسته بندی انجام بشه معمولا با یه حرف بعد از عدد نشون میدن مثل همون Cat 5e و یا Cat 6a .

هر دسته بندی جدیدی که معرفی میشه با نسل قبلی خودش سازگاری داره . منظورم اینه که اگر Cat 6 معرفی میشه معنیش این نیست که دیگه نمیشه از کابل Cat 5 توی شبکه Cat 6 استفاده کرد . اما مشکل اینجاست که سرعت شبکه تحت تاثیر حداقل سرعت قرار میگیره .

دسته 5 (Cat5)

کابل های Cat5 رایج ترین نوع کابل جفت تابیده است که در شبکه های اترنت استفاده می شود. این کابل ها قادر به انتقال اطلاعات تا سرعت 100 مگابیت بر ثانیه (Mbps) و حداکثر طول 100 متر هستند.

دسته 6 (Cat6)

کابل‌های Cat6 نسخه بهبودیافته کابل‌های Cat5 هستند که می‌توانند داده‌ها را با سرعت 10 گیگابیت در ثانیه (Gbps) انتقال دهند و حداکثر طول آن 55 متر است.

نحوه انتقال دیتا توسط کابل شبکه

کابل شبکه چیست – توی کابل شبکه ، دو مدل انتقال دیتا داریم . یا با 4 تا سیم یا با 8 تا سیم . تو مدل 4 سیمه دو تا سیم برای فرستادن دیتا و دو تا هم برای دریافت دیتا استفاده میشه . تو این حالت پهنای باند تا 100 مگابیت در ثانیه ساپورت میشه . اما برای پهنای باند 1000 مگابیت در ثانیه به بالا ، مجبوریم که از هر 8 تا سیم استفاده کنیم . تو این حالت 4 تا سیم برای ارسال و 4 تا سیم هم برای دریافت دیتا استفاده میشن .

تو حالت 4 سیمه ، اون زوج سیمی که برای ارسال استفاده میشه رو با حرف TX نشون میدن و زوج سیم دریافت رو هم با RX . حرف R مخفف Receive و حرف T مخفف Transmission هست . و حرف X هم تا جایی که من می دونم مفهوم Cross رو منتقل می کنه چون این سیم ها به همدیگه تابیده شدن .

در کابل شبکه Cat 5 که از 4 سیم استفاده میشه ، سیم های 1 ، 2 ، 3 و 6 برای ارسال و دریافت دیتا استفاده میشن . سیم 1 و 2 برای دریافت و سیم 3 و 6 برای ارسال دیتا هستن . بقیه سیم ها بلا استفاده هستن . الان اگه به کابل LAN مودم خودتون نگاه کنید ، احتمالا 4 تا سیم داره .

دلیل اینکه از دو تا سیم برای ارسال و دو تا سیم برای دریافت استفاده میشه اینه که سیگنال به درستی به مقصد برسه . قضیش مفصله و بعدا توضیح میدم . یکی از سیم ها مثبت سیگنال رو می فرسته و یکی دیگه منفی سیگنال ( مقادیرشون برابره ) . یعنی ما تو حالت دریافت ، یه دونه RX+ داریم و یه دونه RX- و در حالت ارسال هم یه دونه TX+ داریم و یه دونه TX- .

با 4 تا سیم فقط میشه تا 100 مگابیت دیتا در ثانیه رو منتقل کرد و واسه 1000 مگابیت باید از هر 8 تا سیم استفاده کرد . در شبکه گیگابیتی یا همون 1000 مگابیت در ثانیه ، تمام 8 تا سیم به صورت دو طرفه هستن یعنی هم می تونن فرستنده باشن و هم گیرنده در حالیکه در حالت 4 سیمه دو تا سیم مخصوص ارسال و دوتا سیم مخصوص دریافت هستن . اینجوری می تونیم پهنای باند رو از 100 مگابیت به 1000 یا 10000 مگابیت در ثانیه برسونیم .

برای کسب اطلاعات بیشتر راجب فروش سیم و کابل وارد شوید

نکات مهم در مورد کابل شبکه

■ رنگ سیم های داخلی کابل شبکه صرفا برای شناسایی سریع تره و معنی خاصی نداره ( تا جایی که من می دونم ) .

■ اون وسیله ای که باهاش کابل شبکه رو زیر سوکت RJ45 پرس می کنه اسمش آچار شبکه است . تو انگلیسی بهش می گن LAN Cable crimper .

■ سوکت برای کابل شبکه رشته ای و مفتولی فرق می کنه . موقع خرید سوکت RJ45 حواستون به این مسئله باشه .

■ الان دیگه اکثر تجهیزات شبکه واسشون فرقی نمی کنه که کابل شبکه مستقیم باشه یا کراس . جوری طراحی میشن که هر کابلی بهشون بزنید خودشون خطوط انتقال و دریافت رو تشخیص میدن .

■ فکر نکنید اگه کابل شبکه Cat 7 بگیرید می تونید نهایت سرعت در شبکه رو داشته باشید . باید بقیه تجهیزات شبکه تون هم اون سرعت رو ساپورت کنن .

■ یه قانونی توی شبکه وجود داره . سرعت شبکه تابع کمترین سرعت انتقال در کل شبکه هست . یعنی اگه یه دستگاهی در شبکه سرعتش کم باشه ، شبکه از اون سرعت تبعیت میکنه و سرعت کلی شبکه کم میشه . این حرف رو در راستای بند بالایی گفتم .

■ اینکه پیچیدن دو تا سیم می تونه نویز رو کم کنه حدود 200 سال پیش توسط گراهام بل اختراع شد . وقتی که می خواست سیم های تلفن رو از کنار کابل برق رد کنه فهمید که اگه بپیچه نویز کمتر میشه و برد مسافت هم بیشتر میشه . یکم خجالت بکشیم که یه نفر 200 سال پیش اینجوری بوده و ما هنوز بلد نیستیم از کابل شبکه و خیلی چیزهای دیگه به درستی ” استفاده ” کنیم . حالا تولید که پیشکش !

قیمت انواع کابل شبکه

قیمت انواع کابل شبکه به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله:

نوع کابل: کابل های شبکه در انواع مختلفی تولید می شوند، از جمله کابل های UTP، کابل های STP و کابل های فیبر نوری. هر نوع کابل دارای ویژگی ها و مزایای خاص خود است و قیمت آن نیز متفاوت است.

طول کابل: طول کابل نیز بر قیمت آن تأثیر می گذارد. کابل های بلندتر معمولاً گران تر هستند.

برند تولید کننده: برند تولید کننده نیز بر قیمت کابل شبکه تأثیر می گذارد. کابل های تولید شده توسط برندهای معتبر معمولاً گران تر هستند.

کابل شبکه پچ کورد چیست ؟

کابل شبکه پچ کورد (Patch Cord) یک کابل کوتاه است که برای اتصال دو دستگاه شبکه به یکدیگر استفاده می شود. این کابل ها معمولاً دارای طولی بین 0.5 تا 30 متر هستند و از انواع مختلفی از کابل های شبکه، مانند کابل های UTP، STP و فیبر نوری ساخته می شوند.

کابل شبکه پچ کورد معمولاً برای اتصال دستگاه های شبکه مانند سوئیچ، روتر، کامپیوتر، تلفن و … به یکدیگر استفاده می شود. این کابل ها همچنین برای اتصال دستگاه های شبکه به تجهیزات جانبی، مانند پرینتر، اسکنر و … نیز استفاده می شوند.

تفاوت پچ کورد و کابل شبکه چیست

تفاوت اصلی پچ کورد و کابل شبکه در طول آنها است. پچ کورد یک کابل کوتاه است که معمولاً طولی بین 0.5 تا 30 متر دارد. کابل شبکه نیز یک کابل است، اما طول آن می تواند از چند متر تا چند کیلومتر باشد.پچ کورد ها معمولاً برای اتصال دو دستگاه شبکه به یکدیگر در یک مکان نزدیک استفاده می شوند. به عنوان مثال، می توان از پچ کورد برای اتصال یک کامپیوتر به یک سوئیچ شبکه در یک اتاق استفاده کرد.کابل شبکه ها معمولاً برای اتصال دو دستگاه شبکه در مکان های دور از هم استفاده می شوند.

به عنوان مثال، می توان از کابل شبکه برای اتصال دو ساختمان در یک شبکه استفاده کرد.علاوه بر طول، پچ کورد ها و کابل شبکه ها از نظر نوع کابل نیز تفاوت دارند. پچ کورد ها می توانند از انواع مختلفی از کابل های شبکه، مانند کابل های UTP، STP و فیبر نوری ساخته شوند. کابل شبکه ها نیز می توانند از انواع مختلفی از کابل های شبکه ساخته شوند.انتخاب پچ کورد یا کابل شبکه مناسب به نیاز شما بستگی دارد. اگر نیاز به اتصال دو دستگاه شبکه در یک مکان نزدیک دارید، پچ کورد گزینه مناسبی است. اگر نیاز به اتصال دو دستگاه شبکه در مکان های دور از هم دارید، کابل شبکه گزینه مناسبی است.

شرکت صنایع کابل کمان فروشنده انواع کابل شبکه در کتگوری ها و دسته بندی های متنوع جهت کاربردهای مختلف می باشد. جهت خرید انواع سیم و کابل شبکه و مشاوره در انتخاب با کارشناسان ما در تماس باشید.

نمایندگی سیم و کابل کمان


نتیجه گیری

کابل های شبکه جزء ضروری هر سیستم شبکه مدرن هستند که مسیر فیزیکی انتقال داده بین دستگاه ها را فراهم می کنند. درک ساختار کابل های شبکه، از جمله اجزا و انواع آنها، برای هر کسی که در طراحی، نصب یا نگهداری سیستم های شبکه دخالت دارد ضروری است.

سوالات متداول راجب کابل شبکه

کابل شبکه نوعی کابل است که برای انتقال داده بین دستگاه های موجود در یک سیستم شبکه استفاده می شود.

سه نوع اصلی از کابل های شبکه وجود دارد: کابل های جفت تابیده، کابل های کواکسیال و کابل های فیبر نوری.

کابل‌های Cat6 نسخه بهبود یافته‌ای از کابل‌های Cat5 هستند که می‌توانند داده‌ها را تا سرعت ۱۰ گیگابیت بر ثانیه انتقال دهند، در حالی که کابل‌های Cat5 می‌توانند داده‌ها را تا سرعت ۱۰۰ مگابیت بر ثانیه انتقال دهند.

کابل‌های فیبر نوری سریع‌ترین نوع کابل شبکه موجود هستند که می‌توانند داده‌ها را تا سرعت ۱۰۰ گیگابیت بر ثانیه انتقال دهند. آنها همچنین در برابر تداخل الکترومغناطیسی مقاوم هستند و برای استفاده در محیط های با نویز بالا ایده آل هستند.

Comments are disabled.